Over Handlichting en Jong Ondernemen: Mijn Persoonlijke Ervaring

07-09-2023

Het starten van een bedrijf is op elke leeftijd een spannende en uitdagende onderneming. Maar als je jonger bent dan 18 jaar, komen er nog enkele extra hindernissen bij kijken. 

Eén van deze hindernissen is de wettelijke beperkingen rondom het aangaan van overeenkomsten. Dit is waar handlichting om de hoek komt kijken. In deze blog duiken we in het onderwerp handlichting en deel ik mijn persoonlijke ervaring met jong ondernemen.

Mijn Ervaring

Toen ik 15 was, wilde ik graag een eigen bedrijf starten. Na diverse onderzoeken, realiseerde ik me dat het verstandig zou zijn om handlichting aan te vragen. Zo kon ik zelfstandig zakelijke beslissingen nemen voor mijn bloemenwinkel, iets wat anders niet mogelijk zou zijn geweest vanwege mijn leeftijd. Met dit inzicht gingen mijn moeder en ik (toen ik inmiddels 16 jaar oud was) naar de rechtbank in Dordrecht om dit voor te leggen aan de kantonrechter. Ik kan je vertellen, het was best spannend om daar in de rechtbank te staan. Gelukkig zag de kantonrechter geen reden om de aanvraag af te keuren en kreeg ik handlichting.

Wat is Handlichting?

Handlichting is een rechterlijke beschikking waarmee een minderjarige bepaalde handelingsbekwaamheid krijgt. Het stelt een minderjarige in staat om, meestal vanaf 16 jaar, eigen overeenkomsten te sluiten zonder toestemming van zijn of haar ouders of voogd. Voor jonge ondernemers betekent dit dat ze zelfstandig bedrijfstransacties kunnen uitvoeren, zoals het aangaan van overeenkomsten met leveranciers of klanten.

Hoe Verkrijg Je Handlichting?

Het proces voor het verkrijgen van handlichting wordt uitgelegd op de website van de KVK. Kort samengevat moet een verzoek tot handlichting worden ingediend bij de kantonrechter van de rechtbank in de regio waar de minderjarige woont.

Tips voor Jong Ondernemen

Ondanks de extra hindernissen, kan jong ondernemen een lonende ervaring zijn. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  • Doe je onderzoek: Zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van de markt, je potentiële klanten en de wettelijke vereisten van het runnen van een bedrijf.
  • Maak een businessplan: Dit helpt je om je ideeën te verduidelijken, je doelen te bepalen en een strategie uit te stippelen om deze te bereiken.
  • Zoek ondersteuning: Dit kan een mentor zijn, iemand met ervaring in het runnen van een bedrijf, of het kan ondersteuning zijn van vrienden en familie.
  • Wees bereid om te leren: Als jonge ondernemer zul je waarschijnlijk dingen tegenkomen die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Zie deze uitdagingen als leermogelijkheden.

Het starten van een bedrijf als minderjarige kan wat extra stappen vereisen, zoals het aanvragen van handlichting. Maar laat je niet ontmoedigen. Met hard werken, doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning, kun je een succesvol bedrijf opbouwen, zoals ik heb gedaan met mijn bloemenwinkel.

*Het kan zijn dat enige regelgeving omtrent handlichting en jong ondernemers inmiddels veranderd zijn, lees je daarom goed in op kvk.nl en laat je goed adviseren, dit is namelijk mijn ervaring uit 2013.