Aan welke dingen kun je denken als je een bedrijf wil starten?

05-10-2023

Help! Ik heb een tof bedrijf idee, maar hoe begin ik? Dat is denk ik iedere ondernemer al eens overkomen. Of je nu in loondienst werkt of net klaar bent met je studie. Er bestaat geen handleiding maar er zijn genoeg tips! 

Vele vragen waar ik ook mee te maken kreeg. Naast de bestaande vragen had ik er nog een aantal extra, aangezien ik op mijn 15e besloot voor mijzelf te beginnen als ondernemer moesten er een aantal extra stappen gerealiseerd worden. Zo heb ik op mijn 15e handlichting verkregen via de kantonrechter. Waarom en wat dit inhoudt, vertel ik graag in een ander bericht.

In dit bericht houd ik het algemener met handige tips en tools om jouw opstart zo soepel mogelijk te laten verlopen. Aangezien ik diverse mogelijkheden heb geprobeerd en daar af en toe ook de problemen van heb ervaren, wil ik jullie helpen om direct de juiste keuze te maken. 

In de opstart fase is het handig om onder andere aan de volgende 3 dingen te denken, ongeacht welk bedrijf jij gaat beginnen. 

1. Jouw boekhouding. 

Zonder de financiën ben je nergens en zeker niet zonder grip op je financiën. Dit was voor mij regelmatig een valkuil. Vaak wilde ik alles wat ik verdiende weer terug stoppen in mijn bedrijf. Het terug investeren in je bedrijf is natuurlijk helemaal niet erg, maar moet ook niet te gek worden.  

Door de jaren heen ben ik begonnen met het boekhoudsysteem Exact Online, omdat ik hierin werkte voor het bedrijf van mijn ouders. Zelf vind ik dit veel te complex voor een beginnend bedrijf en ben daarom overgestapt op Rompslomp, zoals de naam al zegt boekhouden zonder rompslomp. Helaas liep ik door de kennis vanuit Exact Online tegen de grenzen aan van rompslomp. Daarom ben ik vervolgens verder gaan zoeken en kwam ik de start up BUNNI tegen. Ongeacht dat dit toentertijd een start up was, ben ik weinig tot niet belemmerd in mijn manier van boekhouden. Zeker omdat er ook nog veel ruimte is tot aanpassingen en ze hier bij BUNNI ook voor open staan.  

BUNNI - voor zzp’ers die niet kunnen boekhouden.

Hun motto klinkt niet gelijk heel positief, maar is zeker één van hun kern waarde. Boekhouden moet leuk en makkelijk blijven met de gepaste humor in hun communicatie en binnen hun boekhoudsysteem. Wil je toch moeilijk doen? Stap dan over op de boekhoudersmodus en duik in de wereld van de grootboekrekeningen. 

Zo, dat was even een hele korte omschrijving van BUNNI, nu mijn mening. Ik doe momenteel 3 jaar mijn boekhouding in BUNNI en met volle tevredenheid. Al mijn uren en kilometers registreer ik gemakkelijk en kan ik direct door facturen aan mijn klanten. Bestellingen in één van mijn webshops boek ik gemakkelijk in via de mollie koppeling en mijn BTW aangifte staat zo klaar om te controleren. Kortom gewoon geweldig! 

Wil je BUNNI ook eens testen? Gebruik dan mijn uitnodiging link, hierdoor krijg jij 2 maanden gratis BUNNI. Maak jij het officieel met BUNNI, krijg ik ook 2 maanden gratis, een win win zeg maar. 

2. Een zakelijke bankrekening 

Dat is ook wel handig! Begin je net en twijfel je om een zakelijke bankrekening te openen? Ik raad je aan dit wel te doen, omdat je je privé inkomsten en zakelijke inkomsten zo gescheiden houdt. Ook is dit makkelijker in je boekhoudprogramma, zoals in BUNNI. Je kan gemakkelijk je bank automatisch koppelen, zo heb je altijd realtime inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. 

Als je net een bedrijf bent gestart, krijg je bij vele banken veel korting op het 1e jaar. Ik zelf zit bij Bunq, waarom? Omdat ze net nieuw waren en ik geïnteresseerd was in hun manier van het nieuwe online bankieren concept. Hiervoor zat ik bij Rabobank, maar kon mij niet meer vinden in de manier hoe zij zaken doen. Tevens ben ik door mijn partner meer bekend geworden met Knab, deze bank heeft mijn grootste voorkeur aangezien je relatief weinig betaald als startende ondernemer. 

Kijk ook altijd bij je huidige bank of je voordelig een zakelijke rekening kan openen bij hen, zo hou je alles overzichtelijk voor jezelf en weet je hoe het werkt. Vrijwel alle banken zijn te koppelen met de automatische bankkoppeling van BUNNI, hoe handig! 

3. Planning tool of gewoon je agenda gebruiken. 

Een planning is net als je persoonlijke agenda, altijd handig. Of het nu om gaat om verjaardagen of wanneer je ook alweer naar de tandarts moet, we gebruiken altijd een agenda. De ene een papieren agenda en de ander hun telefoon als persoonlijk planner. 

Zelf merk ik dat ik meer onthoud wanneer ik het opschrijf. Maar toch registreer ik het dubbel in mijn agenda op de iPhone. Dit is zodat mijn partner altijd weet wanneer ze iets kan plannen of niet en visa versa. Na enige tijd vond ik door alle notitieboekjes de juiste papieren niet meer en ben ik daarom overgestapt op een whiteboard notitieboek, hier schreef ik mijn complete planning per dag, per week en per maand uit. Iedere dag kon ik een foto maken van dit lijstje om vervolgens mijn nieuwe dag op exact hetzelfde blad uit te kunnen schrijven. 

Sinds enige tijd gebruik ik daarnaast motion, motion is eigenlijk een AI assistent die mijn dag inplant met alle ingevoerde projecten. Het enige wat je hoeft te doen is jouw taken invoeren en motion plant dit voor jou in! Wil jij motion ook proberen, met deze link kun jij motion 7 dagen gratis proberen. Daarna betaal je rond de €17,50 per maand, ze hebben zelfs abonnementen voor teams zodat je met je hele team slim kan samenwerken!

Kortom iedereen plant op zijn eigen manier. Het voordeel voor mij met de iPad is dat ik naast het plannen ook creatief kan schetsen. 

Benieuwd naar meer tips over het starten van je bedrijf en waar je aan kan denken? Lees dan ook mijn andere berichten

Vind je het leuk om eens vrijblijvend te sparren over jouw bedrijfs ideeën, laat gerust een berichtje achter en misschien komen we tot iets moois! 

Bedankt voor het lezen! 

Groetjes, Janne